De ce încă mai folosim tehnologie de acum 150 de ani pe PC-urile noastre

de: Florin Cașotă
01 05. 2019

Tastatura nu este un obiect la care să te gândești prea mult atunci când îți imaginezi un PC. Totuși, fără tastatură ți-ar fi greu să faci cam orice pe un calculator.

Utilizatorii de laptopuri Apple au descoperit pe pielea lor ce înseamnă să ai o tastatură care nu funcționează corect. Compania și-a cerut iertare de la clienți, o mișcare rară din partea companiei. Se pare că noua tastatură este prea sensibilă la praf și acesta ar fi cauza problemelor pentru Apple.

Chiar și tastaturile virtuale pe care le folosim pe telefoanele noastre sunt bazate pe design-ul tastaturilor clasice și acestea se bazează foarte mult pe sugestia de cuvinte și pentru corectura „typo”-urilor care apar din lipsa unui sistem de feedback tactil.

Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare din structura computerelor moderne, ea fiind inventată încă înainte de apariția monitoarelor și a mouse-ului.  Tastatura de tip „QWERTY” este cea mai populară tastatură, iar înainte de ea au fost inventate alte 51 de tipuri de tastaturi. Așadar, acest tip de tastatură a fost inventat și adoptat acum 150 de ani și chiar și pe laptopuri în 2019 găsești o tastatură aranjată astfel.

Mark Kislingbury este recunoscut ca fiind „Michael Jordan al scrisului pe tastatură” cu 360 de cuvinte scrise pe minut și cu o acuratețe de 97%.

Un profesionist scrie în jur de 60-90 de cuvinte pe minut, iar un utilizator obișnuit așterne cam 52 de cuvinte în 60 de secunde, conform unui studiu la care au participat 168.000 de persoane.

Acest tip de tastatură este unul foarte popular, dar nu ar fi cea mai eficientă.  Prin anii ’30 a apărut și layout-ul DVORAK, ca o alternativă QWERTY, ce promitea o viteză mai mare de scris, o probabilitate mai mică la greșeli. Mai târziu, după apariția computerelor personale, au apărut și alte layout-uri de tastaturi.

De ce încă mai persistăm în a folosi QWERTY? Pentru că toată lumea a învățat să folosească o astfel de tastatură, iar mulți dintre voi au devenit atât de buni la tastat, încât nici nu se mai uită la taste atunci când scriu.

Dacă ar fi să trecem la o tastatură nouă atunci ar trebui să învățăm de la zero să scriem, ca și cum am învăța o nouă limbă.

Cum funcționează tastaturile

Toate tastaturile fizice (adică nu cele de pe ecranul tău) funcționează într-un mod similar. Fiecare tastă „stă” pe un circuit incomplet. Atunci când tasta este apăsată, acel circuit specific este finalizat, iar un microcip din tastatură determină ce literă să trimită către computer. Diferența dintre tastaturi constă în modul în care acel circuit este finalizat.

Tastaturile mecanice se bazează pe o manetă fizică ce se află sub capacul unei taste și pe un arc pentru a crea rezistență. Gamerii vor cumpăra anumite tastaturi pentru că au anumite tipuri de switch-uri (comutatoare), ce au niveluri diferite de rezistență sau niveluri diferite de simț tactil. De asemenea, capacele tastelor se pot schimba pentru a crea o estetică personalizată.

Mai sunt și tastaturile cu membrană și atunci când acționezi o tastă, aceasta transmite un semnal electric către PC prin care se interpretează tasta apăsată.

Tastatura de tip „fluture” de la Apple este una pseudo-mecanică. Acele taste au „aripi” care se balansează în centrul tastei, iar atunci când este apăsată, aripile sunt apăsate în jos și circuitul este complet. Din păcate, acel punct de contact este susceptibil de a fi blocat de praf sau de alte particule mici. În 2018, Apple a adăugat o membrană de cauciuc în jurul switch-urilor, ce ajută la blocarea resturilor.

Tastatura QWERTY nu este cea mai eficientă sau cea mai rapidă metodă de a scrie, însă a rămas utilizată de-a lungul deceniilor. În tribunale se folosesc mașinării de stenografiat numite stenotipuri și acestea au 22 de taste ce transmit un cod fonetic. Astfel, un dactilograf talentat poate scrie peste 200 de cuvinte pe minut cu o precizie de 100%, de două ori mai mult decât un dactilograf talentat ce folosește o tastatură QWERTY.

O istorie scurtă a tastaturii

1866: Christopher Latham Sholes și Samuel W. Soulé au brevetat o mașină de numerotare, un predecesor al mașinii de scris.

1868: Sholes, Soule, alături de James Densmore și Carlos Glidden, au reimaginat mașina de numerotare pentru a scrie și litere. Nu este prima mașină de scris, dar este considerată ca fiind prima cu viabilitate comercială.

1874: Sholes alături de Glidden au intrat în parteneriat producătorul de arme Remington și au realizat prima mașină de scris QWERTY

1881: Este produsă mașina de scris Hammond 1, inspirată de mecanismul pianului. Este produsă în masă trei ani mai târziu.

1908: Este testată mașinăria de tip teletype ce putea transmite cuvinte pe distanțe lungi

1931: Bell deschide primul serviciu de tip teletype

1964: Calculatorul MULTICS al MIT și Bell Labs dispune de un ecran care poate afișa text în loc să se bazeze pe carduri de perforare. Este primul computer major care necesită o tastatură.

1975: Altair 8800 este computerul personal care necesită un monitor și o tastatură

1986: IBM începe să vândă tastatura Model M, ce este populară și astăzi în rândul colecționarilor.

Tastatura creată special pentru limba română

Tastatura de tip QWERTY este foarte bună pentru utilizatorii din țările anglofone, însă este folosită peste tot pe glob. Pentru a scrie corect în limba română trebuie să apelezi la anumite semne speciale (ș,ț etc) și pentru a le realiza trebuie să schimbi layout-ul într-unul adaptat limbii române. Dacă nu vrei să faci asta poți să-ți cumperi o tastatură ce a fost creată special pentru limba dulce românească.

Un anume Nicolae Popa s-a gândit că utilizatorii de computere români au nevoie de o tastatură specifică pentru limba română așa că a inventat tastatura Popak.

Ca și alte tastaturi ergonomice, scopul principal este obținerea unei viteze cât mai mari, și corectitudine cât mai aproape de 100%. Aranjarea tastelor este făcută complet diferit față de QWERTY, pentru ca degetele să se miște cât mai puțin